U ponedjeljak, 29. rujna 2025., učenici razredne nastave obilježili su Međunarodni dan svjesnosti o gubitku i bacanju hrane sudjelovanjem u zanimljivoj i poučnoj radionici.

Radionica je trajala 45 minuta, a cilj joj je bio razviti zahvalnost za hranu, empatiju prema ljudima koji nemaju dovoljno hrane, kao i odgovoran odnos prema bacanju hrane. Aktivnosti su bile prilagođene mlađim učenicima i omogućile im da aktivno sudjeluju, izraze svoja razmišljanja i osjećaje – i to kroz razgovor, slušanje priče, crtanje i zajednički rad.

Što smo radili?

Razgovor o hrani i gladi u svijetu – uz pomoć karte svijeta učenici su saznali koliko ljudi nema osnovne uvjete za život i koliko hrane svakodnevno bacamo.
Priča o djevojčici Amini iz Sudana – potaknula nas je da razmislimo o tome kako možemo pomoći drugima, bilo kroz humanitarne akcije u školi, bilo u vlastitoj obitelji i susjedstvu.
Tanjur zahvalnosti – svaki učenik je nacrtao tanjur s porukom zahvalnosti za hranu i obećanjem da će biti pažljiviji.
Izrada zajedničkog plakata – s jasnom porukom:
„Mi smo zahvalni i ne bacamo hranu!“
Staklenka dobrih djela – svaki dan učenici ubacuju poruku o tome kako su taj dan pazili da ne bacaju hranu. Male navike čine veliku razliku!

Radionicu su vodile naša pedagoginja Liljana Petričević i učiteljica Petra Perasović, uz pomoć učiteljica i učitelja razredne nastave. Učenici su bili iznimno motivirani, puni ideja i vrlo empatični. Pokazali su da razumiju važnost brige o drugima i odgovornog ponašanja.

Također, za starije učenike (5.–8. razred) pedagoginja je pripremila i dodatnu radionicu, kako bi svi u školi bili uključeni u obilježavanje ovog važnog dana.

Zajedno učimo, rastemo i činimo male korake prema velikim promjenama!

Skip to content